Nikodém Zsigmond
Kalandok az irodalom, a történelem, a szinkron és a fotózás világában.

I. (első) alkotmánykiegészítés: A költségvetési szervek törvényességi felügyeletét a mindenkori legfőbb ügyész, Polt Péter látja el.

*

A Mézesmadzaggyártók Szövetsége ma közleményben tudatta, hogy a honi piac átstrukturálódása következtében mától az összes gyártósorukon spanyolcsizmát állítanak elő.

*

December 6-án, szombaton celebfesztivál lesz a Kárpát-medencei játszóházban. A rendezvényen fellép mintegy 9 999 987 magyar híresség. A szervezők szeretettel várják a maradék 13 névtelen kis senkit a közönség soraiba.

*

Új magyar játékfilm készül, 40 kereskedelmi bank támogatásával, melyek mindegyike nevének feltüntetését kéri a főcímen! Az MMKA az Ali baba és a negyven rabló c. forgatókönyv megfilmesítését támogatja.

*

Az Oktatási Minisztérium leiratban kötelezte az irodalomtanárokat arra, hogy ha a diákok a "király" szót honi viszonylatban jelzőként használják, azt hullámos vonallal húzzák alá, és javítsák "köztársasági elnök"-re.

*

A társadalom gyors elöregedését jelzi, hogy egyre többen utaznak ingyenesen a BKV járművein.

*

Tekintettel a magyar vállalkozások megnövekedett tőkeigényére, a kereskedelmi bankok támogatásával újra kiadják Marx A tőke c. művét.

*

A Centrum Parkolási Társaság új automatákat helyezett ki az utcákra. A gép mostantól eleve csak büntetőcédulákat ad ki.

*

A MOL közleménye szerint az üzemanyagárak változása már nem a kőolaj világpiaci árától, hanem Csányi Sándor részvényvásárlásaitól függ.

*

Eddig nem tisztázott műszaki hiba miatt 2 órás mentelmi jog kimaradás volt a Parlamentben.
Az állam letette az óvadékot a honatyákért.

*

Magára talál az MDF!
Dávid Ibolya kétórás négyszemközti megbeszélést folytatott Erwin Koeman szövetségi kapitánnyal. A megbeszélés után közös közleményben tanúsították, hogy Dávid Ibolya most már ért a futballhoz.

*

A Magyar Artistaszövetség emlékplakettet adományozott az Országgyűlésnek, mellyel a képviselők és politikusok húsz éve tartó bohócmutatványát ismerte el.

*

A Magyar Cirkuszművészek Szövetsége elutasította a Kormány felvételi kérelmét az illuzionista tagozatba azzal az indokkal, hogy a kormányzottaknak már nincsenek illúzióik.

*

Tudományos szenzáció!
Új elemmel bővült a káosz-elmélet! Kutatók megfigyelték, hogy egy rendszer entrópiája nagymértékben növekszik, ha egynél több nő tartózkodik a rendszerben egyidőben.

*

Univerzális távirányítót hozott forgalomba egy nagycsaládos apuka, amellyel le lehet halkítani, vagy ki lehet kapcsolni a bőgő gyerekeket is.

*

A Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Szövetsége a budai vár tövébe telepítette külföldi turistákra specializálódott, kihelyezett tagozatát, Budavári Csikló néven.
A szolgáltatás igénybevételére a BKV bérlet nem jogosít.

*

Elméleti fizikusok úgy vélik, hogy egyes képviselők pártok közötti mozgása bizonyíték a féregjáratok létezésére.

*

Vallásszociológusok megerősítették a régi feltételezést, miszerint a muszlim emberek szomorúságának a vallás az oka. Már gyerekkorukban szembesülnek a tiltással: Ne nevess! Korán.

*

Schmitt Pál köztársasági elnök elismerését fejezte ki Budapest lakosainak, akik Demszky Gábor világvárost építő törekvései ellenére képesek élni és közlekedni a fővárosban.

*

Tüntetést szerveznek a roma szervezetek az Országház elé, jogaik érvényesítésére. Kolompár Orbán a sajtónak kifejtette, hogy mozgalmuk igazságos és méltányos ellentételezést követel a munkához való jogról történt lemondásukért.

*

Megtagadta a Találmányi Hivatal a golyósceruza szabadalmi bejegyzését azzal az indokkal, hogy minden férfinak természettől fogva van golyós cerkája.

*

Erwin Koeman szövetségi kapitány az erőnléti edzésprogram keretében bordéyházba vitte a válogatott keret tagjait. A jó hangulatú este végén nem kellett fizetni, mert a fiúknak egyetlen helyzetet sem sikerült érvényesíteniük.

*

Demszky Gábor arra kérte a kereskedelmi bankok képviselőit, hogy vizsgálják meg a BKV-vonaljegy vásárlására nyújtandó banki hitel bevezetésének pénzügyi feltételeit.

*

Bandába verődött fiatalok támadtak rá és vertek meg brutálisan egy békésen sétálgató 15 éves roma fiatalembert, majd elvették tőle a mobiltelefonjaikat.

*

A Baleseti Sebészeten életmentő műtétet hajtottak végre azon a rendőrzászlóson, aki a lottószelvény kitöltése közben lóherét morzsolgatott, de a ló homlokon rúgta.

*

A Magyar Agykontroll Társaság bemutatta a "Hogyan menjünk le alfába?" programjuk béta verzióját.

*

A budaörsi önkormányzat az iskoláztatási program keretében ingyenes tankönyvcsomagokat osztott szét a legrászorultabb gyerekek között. Az aggodalmas pedagógusok túl súlyosnak találták a csomagot, ezért arra kérték a tanulókat, mobiltelefonon hívják fel a szüleiket, hogy menjenek értük autóval.

*

Orbán Viktor tegnap közleményben tudatta, hogy amennyiben az Országgyűlés nem szavazza meg a programját, kész elvetni.
Török Gábor politológus értelmezése szerint félő, hogy ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor az Országgyűlést kész elvetni.

*

Egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy a nők azért élnek tovább, mert a menzesszel vasat ürítenek. A vas a szervezetre káros szabad gyökök kialakulásának egyik fő felelőse.
A férfiak azért halnak meg hamarabb, mert ugyanezen időszak alatt nemhogy a szabad gyökökkel, a szabad gyíkokkal se tudnak mit kezdeni.

*

A Magyar Könyvterjesztők Szövetsége közleményben tudatta, hogy az "AIDS, korunk pestise"-t nem ők terjesztik.

*

Tegnap este egy 35 éves hirtelenszőke nő hirtelen felindulásból elkövetett öngyilkossági szándékkal felmászott a Szabadság híd egyik turuljára. A kirendelt pszichológusnak végül sikerült lebeszélnie az ugrásról azzal az ígérettel, hogy minden évben elviszik egy Nap körüli útra.

*


 

Hírek

 • Hupikék törpikék
  2011-07-12 13:35:51

  Elkészült életem talán legnyomasztóbb szinkronja a Hupikék törpikék élőszereplős/animációs moziváltozatához. Generációk kedvenc sorozatának szereplőit újra szinkronizálni az eredeti hangok kényszerű nélkülözésével igen hálátlan feladat, és pontosan tudom, hogy nem úszom meg anyázás, illetve hülyézés nélkül.

  Ha csak szóba kerül a sorozat, mindenkinek két színészóriás, két ikon ugrik be: Sinkovits Imre, a sosem haragvó, szeretettel kormányzó Törpapa szerepében, és Haumann Péter, az önmaga gonoszságába szerelmes, őrült és habókos varázsló, Hókuszpók zseniális megszólaltatójaként. Sinkovits Imre azonban már nincs közöttünk, a maga mögött hagyott űrt senki sem képes betölteni, ő egyike a pótolhatatlan színművészeinknek. Haumann Péter pedig hosszú töprengés után végül úgy döntött, nem vállalja az ezúttal élőszereplőként tobzódó, a negyvenes éveiben járó Hank Azaria által játszott Hókuszpók szinkronizálását.

  Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

  1. Meg lehet próbálni valamiképpen utánozni az eredeti hangokat. Csakhogy mind Sinkovits Imre, mind Haumann Péter olyan egyedi, megimételhetetlen színjátszást és ízt képviselt, ami eleve reménytelenné tette volna az efféle vállalkozást.

  2. Újra kell alkotni a törpikék és Hókuszpók hangját. Ennek meg az a túlbecsülhetetlenül nagy kockázata, hogy a sorozat ismerői és rajongói csalódni fognak, mert kedvenc szereplőik nem kedvenc hagjukon szólalnak meg. Természetesen tisztában voltunk ezzel a kockázattal, mégis ezt a megoldást kellett választanunk. A moziváltozatban senki sem kaphatta vissza régi, 25 évvel ezelőtti hangját. Az új szinkronnál minden törekvésünk arra irányult, hogy szűz füllel hallgatva minden percében élvezhető, vicces, kalandos, játékos filmhangot készítsünk, kiaknázva a Tóth Tamás szellemes szövegében rejlő összes lehetőséget, és hogy minden szereplő olyan egyéni, jól azonosítható stílusban beszéljen, hogy egy gyerek - hupikék törpplüssökkel való játszás közben -, vagy az anyukája/apukája - mesélés közben - egymaga megszólaltathassa az összes karaktert.

 • Hereafter - Azután
  2011-01-14 18:29:14

  Ma elkészült a Clint Eastwood rendezte Hereafter c. film szinkronváltozata. A magyar forgalmazó Azután címmel jelenteti meg DVD-n. A főbb szereplőknek Stohl András, Zsigmond Tamara, Fullajtár Andrea, Bogdányi Titanilla, Anger Zsolt, Harsányi Gábor és a kiskamasz Glósz András kölcsönözte a hangját.

  Clint Eastwood megint érzékenyen dolgozott fel egy mindenkit érdeklő, ám sokak által megmosolygott témát, a túlvilág kérdését. Miközben a film minden percéből árad a profizmus, a rendező egészen hihetetlen emberséggel, szeretettel vezeti színészeit. Halálbiztosan érez rá a lélekbe markoló, drámai pontokra, és nem kapkod. Kivárja, hogy a színészek minden apró rezdülése felszínre bukkanjon, hogy a szereplők elhiggyék azt, amit el akarnak (és el is tudnak!) hitetni. Ott, a szemünk láttára, velünk együtt élik meg mindannyiunk atavisztikus tragédiáit.

  A magyar művészek az első másodpercben felismerték, hogy egy nem mindennapi művel van dolguk, s ennek megfelelően szívüket-lelküket beletették a produkcióba, sokszor engem is meglepve magasan léc feletti teljesítményükkel. Fullajtár Andra például valóságosan is kiborult, igazi könnyeket sírt, mikor elszakították az anyától egyetlen életben maradt gyermekét. Megrázó és szép pillanatok voltak.

  Ajánlom mindenkinek. Aki hisz, annak azért, aki meg nem, annak azért.

Szavazás

Mi a véleményed a filmek szinkronizálásáról?
A szinkron nem más, mint hamisítás.
A jó szinkront szeretem, de egyre kevesebb ilyen van.
Szeretem a szinkront.
Erefeti nyelven nézem a filmeket, felirattal.
Asztali nézet